Författarbesök/litterär stå-upp

Titta på länken Den blomstertid nu kommer. Boken är nu några år gammal men tack vare priset har den läst av väldigt många, och  startar många diskussioner i klassrummet: Får en begå brott? Och ska en låtsas om ingenting tills allt är glömt?  Vinnare av UR:s och SR:s Barnens romanpris 2015!

Tjaba  Shejkis passar bäst målgruppen 9-13 år.

Min allra första bok för mellanstadiet  Tjaba Shejkis. Alla som jag då besökte på skolorna hade många frågor  om just bokens tema, svenskt/icke-svenskt/nysvenskt, samt även identitet,  kroppen,  kärleken,  döden. Det var uppfriskande att möta de unga läsarna.  I den åldern blir det både högt och lågt och de fick berätta om  sina egna funderingar, glädjeämnen och sorger, och även fråga hur  många barn jag hade och om  jag var kär... Det blir tacksamt  med den åldersgruppen att både läsa ur böckerna, leda dramaövningar och sätta i gång en kort skrivverkstad.  En klass  jag mött hade dramatiserat ett par scener, vilken ambition! Jag blev mållös.

Jag har alltid haft som mål att skriva rappt men enkelt för barn  som inte alltid vill läsa. Vill gärna vara en ingång till svårare  litteratur. Dock slarvar jag inte med språket eller dramaturgin: jag vill gärna stå där mina läsare står, och ge dem nåt utöver  det de redan har.

Mer finns att läsa under de olika länkarna! Efter Tjaba Shejkis kom det tolv till böcker...

Ingenmansland och fortsättningen Döden finns liksom passar bäst  målgruppen 11-15  år.

Dessa två böcker samt även den tidigare Solar  Plexus (se Böcker) har lästs av både mellanstadiet och högstadiet  även om de svåra teman kanske bäst passar den äldre gruppen.  Böckerna har nu många år på nacken men redan då kunde jag bygga mitt författarbesök  som  en litterär  stå-upp, med överraskningar  rollspel, ibland provokationer (utan våld- eller sexinslag, känn er trygga...). Därifrån byggs en dialog.   Det är alltid så många frågor  som ställs om relationer, kärlek och sex,  svenskhet/icke-svenskhet (ett återkommande tema i nästan alla mina böcker) och förstås  om döden, som  alltid finns med på ett hörn i böckerna. Det är ett viktigt tema som  man gärna vill glömma bort i dagens samhälle. Finns det tid och plats  leder jag gärna  dramaövningar för att bryta isen om så behövs. 

Mer finns att läsa under: Barn- och ungdomslitteratur samt de olika länkarna