Författarbesök/litterär stå-upp

Titta på länken Den blomstertid nu kommer. Det är senaste boken, och en som kan starta många diskussioner: Får en begå brott? Och ska en låtsas om ingenting tills allt är glömt?  Vinnare av UR:s och SR:s Barnens romanpris 2015!

Tjaba  Shejkis passar bäst målgruppen 9-13 år.

Jag har mött  ett antal mellanstadieklasser som  då hade läst min första bok,  Tjaba Shejkis. De hade många frågor  om just bokens tema, svenskt/icke-svenskt/nysvenskt, samt även identitet,  kroppen,  kärleken,  döden. Det var uppfriskande att möta de unga läsarna.  I den åldern blir det både högt och lågt och de fick berätta om  sina egna funderingar, glädjeämnen och sorger, och även fråga hur  många barn jag hade och om  jag var kär... Det blir tacksamt  med den åldersgruppen att både läsa ur böckerna, leda dramaövningar och sätta i gång en kort skrivverkstad.  En klass  jag mött hade dramatiserat ett par scener, vilken ambition! Jag blev mållös.

Jag skriver rappt men enkelt för barn  som inte alltid vill läsa. Vill gärna vara en ingång till svårare  litteratur. Dock slarvar jag inte med språket eller dramaturgin: jag vill gärna stå där mina läsare står, och ge dem nåt utöver  det de redan har.

Mer finns att läsa under: Barn- och ungdomslitteratur och Vi är väl vänner!

Ingenmansland och fortsättningen Döden finns liksom passar bäst  målgruppen 11-15  år.

Dessa två böcker samt även den tidigare Solar  Plexus (se Böcker) kan både mellanstadiet och högstadiet läsa, även om de svåra teman kanske bäst passar den äldre gruppen.  När jag  möter dessa klasser  bygger jag mitt pass som  en litterär  stå-upp, överraskar,  rollspelar, provocerar  en aning (utan våld- eller sexinslag, känn er trygga...). Där hittar jag en gemensam plattform att bygga dialogen på.   Det är många frågor  som ställs om relationer, kärlek och sex,  svenskhet/icke-svenskhet (som  är ett återkommande tema i mina böcker, dock inte i Solar Plexus) och förstås  om döden, som  alltid finns med på ett hörn i böckerna. Det är ett viktigt tema som  man gärna vill glömma bort i dagens samhälle. Finns det tid och plats  leder jag gärna  dramaövningar för att bryta isen om så behövs. 

Mer finns att läsa under: Barn- och ungdomslitteratur

Titta på denna presentation från Författarcentrum/Readmeet (och ha i tankarna att jag stod där med halsont och feber ... dock en bra presentation av mina funderingar): http://tuben.edu.stockholm.se/play.php?vid=581