Den blomstertid nu kommer

Skolavslutning i aulan. Varför stannade inte Fred där i stället?

 • Fred såg hur hastighetsmätaren närmade sig hundra. Han blev ännu räddare än förut. Plötsligt ville han hem. Hem till farsan och lillasyster. Till det tråkiga köket i det tråkiga huset, bara en trappa upp. På Mossen. Ganska tråkigt. Fattigt. Det var det som hade varit grejen. Att få pengar.
  Tänk om Fred hade sagt nej till alla planer. Tänk om Fred hade stannat kvar i aulan och fortsatt sjunga Den blomstertid. Då skulle allt vara bra nu.
  Inte roligt men bra. Lugnt.

 • Den blomstertid nu kommer är en kuslig och mycket spännande ungdomsroman. Samtida och mycket plausibel är handlingen, mer än trovärdig.
  Den utomordentliga personskildringen bidrar till realismen och spänningen, miljöskildringarna är utmärkta (Lektör Staffan Wennerlund, BTJ-häftet nr 10, 2015).

 • Den blomstertid nu kommer använder ofta ett enkelt, rakt språk med korta meningar, speciellt för att skildra Freds tankar och känslor. Man kommer in i hans stressade sätt att tänka och den klaustrofobiska ångesten för vad som kan hända.
  Speciellt fint skildrad är Freds relation med den lilla flickan, och med lillasystern...
  Och livet är det som pågår medan Fred och andra gör upp sina perfekta planen
  (nättidning Kulturvinden 22 maj)
 • Den blomstertid nu kommer är en stark skildring av utanförskap och längtan efter ett bättre liv. Marie Chantal-Long har skapat en ungdomsbok utan tillrättalagda mallar för hur barn och ungdomar ska vara, hur de ska tänka och vad de ska vilja (tidningenkulturen.se, Belinda Graham, 4 juni)
 • På bara tre-fyra sidor har en stor, spännande konflikt presenterats och man är väldigt nyfiken på hur det ska sluta. Smart för läsare med dåligt tålamod och/eller uthållighet. Ungdomsböcker brukar ju sällan såsa på som vuxenböcker i inledningen, men Longs bok är definitivt motsatsen till såsig. Pang på. (bokhora.se, 7 september 2015)
   
 • Det här är en riktigt stark roman, som är både spännande och utvecklande. För det är sorgligt. Inte ofta känner man med den som gör brotten, men nu gör man det på grund av samvetskvalen. Det är också en väldigt bra bok att diskutera utifrån. Kanske perfekt högläsningsbok för mellanåldern också? För det är trots allt inte våldsamt. (bokstaden.se, 16 augusti 2015)

   

 • Marie-Chantal Long är en av de bästa författarna på att skriva nervigt spännande (Ally Kennen-stil) ... Boken tar upp starka känslor; rädsla, sorg och lojalitet, och vad de får oss att göra. Och när allt är över, och fast man inte menade det, hur lever man då med skulden för vad man gjorde? Marie-Chantal gör det så himla bra! (bokfreak.se, 7 nov 15)

 • Det här är en bladvändare som är ideal att sätta i händerna på någon som tycker att det är svårt att orka ta sig igenom en bok. Som läsare biter man på naglarna och undrar hur det ska gå för huvudpersonen Fred och hans olycksaliga kamrater. Och man blir glad över att Long inte serverar några enkla lösningar, utan låter läsaren fundera över ett öppet slut.(Vi läser, 2015 nummer 6, Yukiko Duke)
 • Vinnare av Sveriges Radios Barnens Romanpris 2015

 • Sveriges fjärde bästa ungdomsbok 2015 enligt Bokjuryn (22 april 2016)
 • Se tips från 2020: https://www.youtube.com/watch?v=lZ3pOYNRKhM
 • ÄNTLIGEN KOMMER FORTSÄTTNINGEN PÅ OPAL MAJ 2022!