#seriöstdeträckernu

 

Malou, Fina och Ayaan går i nian, och alla tre har fått dick pics. Malou bestämmer sig för att göra något. Hon tänker ut en plan för att komma åt den eller de skyldiga och få dem att sluta. Meningen är förstås att tjejerna inte ska avslöja sin identitet när de genomför planen, men det är ju sällan som en plan fungerar helt som det är tänkt ... En angelägen ungdomsbok som samtidigt är spännande och underhållande.

(från OPAL:s hemsida)

"Författaren tecknar ett finstämt porträtt av tjejerna och driver skickligt berättelsen fram till ett ödesmättat crescendo. Boken bör, med det aktuella ämnet och den välskrivna berättelsen, tilltala många ungdomar."

(BTJ, nummer 4, 2017, Sofia Malmberg)

 

"Tjejerna upplever att vuxenvärlden inte förstår och inte kommer kunna hjälpa dem. Istället tar de saken i egna händer. De gillrar en fälla för att kunna lista ut vem det är. Och det dröjer inte länge förrän de förstår att det är en kille i skolan som faktiskt ligger bakom det anonyma kontot. Och när de väl listat ut det dras planer upp för den ultimata hämnden. Utan föräldrar, poliser och verkningslösa samtal. Med tre starka tjejer som överlistar på våldsamt sätt. Men var går gränsen för att själv bli kriminell?

En bok att läsa tillsammans i klassen – många intressanta frågor att diskutera kring makt, könsroller, hämnd och våld." (Bokfreak, 18 oktober 2017)

 

"Det här är som sagt en bok som tar upp ett tokviktigt ämne. Vad är OK och vad är det inte. Vad är brottsligt och vilken påföljd kan det få? Vad får en göra för att hämnas? Varför känner en sig skyldig när någon annan skickar bilder till en som en inte bett om? Flera gånger under läsningen tänker jag på Linnéa Claeson och hennes mission. För mig är hon en grym tjej och jag kan utan problem säga att jag ser henne som en av mina idoler.

Malou och tjejerna försöker göra sin lilla variant på detta, och jag tycker att även om de diskuterar sig fram till helt fel lösning (som inte är på rätt sida lagen), så gör de i alla fall något. De kryper inte undan och låtsas att problemet inte finns, utan de agerar. Det tycker jag är bokens största styrka. Att berätta om 15-åriga tjejer som faktiskt tar tag i ett problem som de upplever att vuxenvärlden varken ser eller förstår. Sättet de gör det på kan en som sagt säga mycket om, men att de agerar kan jag inte annat än applådera! Är ni med? Tokgilla på att de agerar, tokdiss på hur de agerar." (TinaO, 6 oktober 2017)

Att skriva en bok om en hashtagslavin innan #metoo-rörelsen är verkligen inte dåligt - är hon månne synsk, Long? Dock är det inte just det som boken handlar om utan om de tre tjejerna Malou, Fina och Ayaan, klasskompisar i nian, som blir utsatta för dick pics. Och är så kräktrötta på detta, så de inte vet vart de ska ta vägen...(...) Men allt som lät så bra under förberedelserna blir till en mardröm för Fina, som varken var beredd på att bli stel av skräck, eller på kniven som plötsligt dyker upp från ingenstans. Dröm om den plan som funkar som det var tänkt! Istället utvecklas allt till en mardröm där de själva blir brottsliga! Har de förstört allt nu?
Spännande, angeläget, och i takt med tiden! (Boksnack 180105)

 

 

"De tre gymnasietjejerna Josefine, Malou och Ayaan utgör en tight tjejtrio som delar det mesta. Deras respektive personligheter och bakgrund skapar slitningar dem emellan, men utgör också en del av deras gemensamma styrka. Den försiktiga Josefine är bokens berättare, den hetsiga Malou och den kloka Ayaan är hennes ständiga följeslagare. När både Josefine och Ayaan får s.k. dick pics sända till sina mobiler blir det upptakten till en jakt på den förmodade förövaren. Malou är den drivande parten i att lyfta frågan om rättigheter och hur en del killar beter sig i sociala medier. Tjejerna blir gradvis medvetna om att de överskrider lagens gränser i syfte att skipa rättvisa, något som skapar stor oro hos åtminstone en del av dem. Saker och ting ser ut att ta en otäck vändning när Malou tar ett eget initiativ, men med Ayaans modiga beslut vänds nederlaget i seger.

Marie-Chantal Long är en svensk-fransk skådespelerska som har ett flertal ungdomsböcker på sin meritlista. Författaren tecknar ett finstämt porträtt av tjejerna och driver skickligt berättelsen fram till ett ödesmättat crescendo. Boken bör, med det aktuella ämnet och den välskrivna berättelsen, tilltala många ungdomar."

(BTJ, nummer 4, 2017, Sofia Malmberg)